BAHAN-BAHAN :
200 gm tepung gandum
1 sudu besar serbuk kari ayam
1/2 sudu besar soda bikarbonat
200gm keladi (dipotong jejari)
1 sudu teh garam
50ml air (tambah sedikit jika adunan terlalu pekat)
1 biji telur (dipukul terlebih dahulu)
PENYEDIAAN :
1. Potong keladi mengikut saiz yang dikehendaki, biasanya dipotong tidak terlalu tebal supaya ianya senang dimasaka.
2. Campurkan tepung gandum bersama serbuk kari, soda bikarbonat dan garam. Masukan air sedikit, masukan telur.
3. Sementara itu, panaskan minyak untuk menggoreng.
4. Setelah minyak panas secukupnya, goreng cucur cakar keladi sehingga keperang-perangan ataupun rangup. Untuk mendapatakan tekstur yang cantik, gunakan tangan ketika mengaup adunan ke dalam minyak.
INFO : Untuk mendapatkan rasa yang lebih rangup, bolehlah ditambahkan dengan satu sudu teh tepung jagung.
- Selamat Mencuba -
No comments:
Post a Comment