Monday, 16 February 2015

Mudahnya Masak - BERGEDIL IKAN


BAHAN-BAHAN

5 Biji kentang sederhana besar (dikupas)
200 gm isi ikan dory (dipotong dadu)
5 sudu besar bawang goreng
2 biji telur (dipukul)
Garam secukup rasa
Hirisan daun ketumbar
Minyak masak

PENYEDIAAN

1. Rebus kentang hingga empuk. Lenyek kentang ketika panas di dalam magkuk.
2. Kemudian gaul ikan dory bersama kentang lenyek.
3. Masukan garam dan bawang goreng ke dalam adunan. Bawang goreng boleh ditambah
    mengikut kesukaan anda.
4. Masukan hirisan daun ketumbar untuk memberi warna,rasa dan tekstur kepada bergedil.
5. Setelah sebati, bentuk begerdil mengikut saiz yang dikehendaki.
6. Adunan kemudian dicelup ke dalam telur dan digoreng dengan menggunakan kaedah
    "deep frying"
7. Untuk mendapatakan rasa yang sempurna, bergedil sedap dimakan bersama sos
    plum.


- Selamat Mencuba-



No comments:

Post a Comment